GastroGranny konyhája

Rozmaringos sertéskaraj dutch ovenben

Manapság egyre többször találkozunk olyannal, hogy a jól bevált, régi módszereket újra forradalmasítjuk. Egyike ezeknek a közkedvelt dutch oven (ejtsd: dácsoven), amelyhez hasonlóról már a XIII-dik században is említettek. De valójában mi is az a dutch oven? A dutch oven vastag falú, hagyományosan öntöttvasból készült lábas/fazék, szorosan záródó fedővel, ami egytálételek, raguk, pörköltek, de akár… Tovább »

Gombával töltött pisztráng vajon pirított, petrezselymes burgonyával recept videóval

Ismered a jó öreg mondást ugye?: “Az ígéret szép szó, ha megtartják”…. Mindenki tudja folyatatni. Nos, ez az étel is úgy kezdődött, hogy valaki megtartotta az ígéretét. Nevezetesen Marcsi barátnőnk, aki egyszer megígérte, hogy szerez nekünk pisztrángot. Szerzett. Továbbá Hugicám, Judit, aki megígérte, és hozott is nekem egy szuper fényképezőgépet, hogy szebb fotókat tudjak lőni a… Tovább »

Fokhagymás penne napon szárított paradicsommal, csicseri borsóval

Gyorsan leszögezem, hogy GastroPapi útálta a csicseriborsót. Eddig… Szerintem nem is útálta, egyszerűen csak nem kóstolta. Olyan ez, mint amikor a gyerekek rámondják egy ételre, hogy “nem szeretem”. Én ekkor mindíg megkérdezem, hogy “Ettél már ilyet?” A válasz legtöbbször: “Nem”… 🙂 Na! Ez lehetett GastroPapinál is, mert amikor megkóstolta, akkor jött rá, hogy mégis szereti… Tovább »

Göngyölt pulykamell füstölt sajttal, sonkával

Egy ünnepi főétel, amely kis odafigyeléssel fokozhatja az esemény hangulatát. A pulykamellel füstölt sajtot tekertem be, majd az egészet szép száraz, füstölt sonkával borítottam. Köretként párolt brokkolit és rizst tálaltam hozzá, mellé kanalaztam egy kevés áfonya lekvárt. Minden ínyencnek őszintén ajánlom! A hús és brokkoli szeletelését megkönnyíti a jól megválasztott, éles kés. A sajtot kézi… Tovább »

Szülinapi kékcsokis torta hófehér fondant köntösbe bújtatva

Egyik barátunk nagy napjára (50 éves lett) sütöttem ezt a csoki tortát, amely jelen esetben “kék” csokis lett. Vagyis a csoki helyett kék tortabevonót használtam a krémhez. A liszt teljes kiörlésű bio tönkölyliszt. A tortába töltelékként a még áfonya lekvár használtam. A torta bevonásához fehér fondantot, a díszítéshez szintén fondantot formáztam a tortadíszítő eszközeimmel. Szülinapi… Tovább »

Egy igazi “Hungaricum” Hortobágyi palacsinta, most salátaágyon

Magyar ételspecialitás 🇭🇺​🇭🇺​🇭🇺​, darált pörkölthússal. Étlapokon általában előételként szerepel, de laktató mivolta miatt főételként is fogyasztható. Az étel neve ellenére valójában nem a “dicső rónaság”-ról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű… Tovább »

Pikáns sült tarja ropogós szalonnával és illatos chutney-val

Néha jól jön egy kis igazán kellemesen (talán kicsit erősebben is) fűszerezett húsétel… Ilyenkor szoktuk elővenni a jól bevált sós-borsos-fokhagymás sült tarját, amelyet én minden alkalommal tepsiben sütök jól át. Így készült ez a kakastaréjos tarja is, amelyhez tejszínes burgonyapürét és a már ismert módon korábban elkészített lilahagyma chutney-t (csatni) tálaltam. A recept névadója a… Tovább »

Egy egészséges étel, ami finom is: Nóri fitnesz pogácsája

“Ezt neked sütöttem Mama.” Nyújotta felém a kis pogácsát az ötéves Nórika… Néhány napja meglátogattuk két legfiatalabb unokánkat, a kétéves Szonját és testvérét. Amikor beléptünk az ajtón, az ötéves Nóri, aki már türelmetlenül várt minket, egy műanyag kistányéron egy aprósüteményt nyújtott felém, s ezt modta szégyenlősen: “Ezt neked sütöttem Mama!”… Majd Papához fordult, s ugyanez… Tovább »

Egy komplett, egészséges ebéd: Pulyka gyros (döner) tzatziki ágyon

A döner, a gyros és a shawarma is gyakorlatilag ugyanaz, legalábbis a technológia megegyezik mindhárom esetben. A giro (gyro) és a döner jellemzője, hogy a függőleges nyársra húznak húscsíkokat, a nyársat egy hőforrás elé helyezik, folyamatosan forgatják és az átsült húsrészeket egy éles késsel vékony szeletekben – inkább forgácsokban – levágják és tálalják. A gyros… Tovább »

Pulyka sztroganoff pillangó tésztával

Történelmi utazgatásunk folyamán már betekintettünk az Oszták-Magyar Monachia gasztronómiájába, amikor elkészítettem a császármorzsát. Ma ugrunk egy nagyot Keletre, s elkészítem a pulyka Stroganoff-ot. A Stroganov-ot hagyomány szerint- bélszínből főzte az 1800-as évek végétől egy orosz gróf -Stroganoff- odesszai házában az ő francia szakácsa. Mondjuk, ez egyáltalán nem biztos, de az igen, hogy az étel egyesíti… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!