GastroGranny konyhája

Kreatív apró kezek a konyhában 3. rész: SAJTOS KOSÁRKA egy hétéves kiscukrásztól

Az iskolai szünetekben mégtöbb időt tölthetünk együtt a gyerekekkel, akik a sok játék mellett szívesen sürögnek-forognak a konyhában is. Most a hétéves Olivérrel fogunk sajtos kosárkákat sütni. Az előkészítés alatt ezúttal is GastroPapi volt a “főkukta”. Egyes mozzanatokat ő mutatott be Olivérnek, aki villámgyorsan elsajátította a különböző “mesterfogásokat”. A közös kreatívkodással eltöltött idő hossza nagymértékben függ a felnőtt motivációs attitüdjétől, a “munka” megszervezésétől, változatossá tételétől is. Ebben a posztban megmutatom (lsd. videó recept), s le is írom, hogy hogyan tudod a gyermek érdeklődését fenntartani. Amennyiben gyereked figyelmét várhatóan kevesebb ideig fogja a közös tevékenység lekötni, úgy ajánlom, hogy inkább a Kreatív apró kezek a konyhában 2. rész: Sütialap ajándékba recept, videó recept, módszertani segédlettel  posztot tanulmányozd át, s kezdjétek a közös sütés-főzés tevékenységeteket azzal a recepttel. Felelősségteljes hozzáállást igényel ez a felnőttektől, hiszen a konyha veszélyes üzem. Körültekintően előkészített folyamatokkal, teljes odafigyeléssel, figyelemfelkeltéssel, megfelelő instruálással, motiválással, értékeléssel a gyerek több alapképessége is fejlődik egy-egy ilyen tevékenység folyamán. Engedd meg, hogy először az alapképességeket soroljam fel egy rövid, táblázatos formában (A táblázatban foglalt képességek közül többfélét, de elsősorban a kognitív és finommotoros képességeket fejlesztjük, amelyek elengedhetetlenül fontosak a gyermek iskolaérettségének eléréséhez):KATT IDE Érdemes tehát rászánni az időt. Most a hétéves Olivérrel fogunk SAJTOS KOSÁRKÁKAT sütni. Megoldandó feladat: Egy izgő-mozgó, kreatív gyermek figyelmének minél hoszabb ideig történő lekötése. Reszeltsajtos töltelék elkészítése. Fagylaltadagolóval történő betöltése az elkőkészített és leveles tésztával kibélelt kosárka sütőformákba. (A sütést felnőtt végzi!) Elsajátítandó ismeretek: • Alapanyagok, hozzávalók előkészítése • Sajtos töltelék összeállítás: Hozzávalók tálba adagolása. Keverés többféle eszközzel és kézzel. • Tésztalapkorongok kiszúrása, ráhelyezése, majd igazítása a sütőformára. A sajtos massza beletöltése az előkészített tésztakosárkákba. Fagylaltszedő használata. • A sütő veszélyei. Szülői feladat: A balesetveszélyes munkaterület biztosítása, folyamatos kontrollálása. Az elsajátítandó ismeretek egyes fázisának verbális kommentálása. A gyerek képességeinek megfelelően bemutatása, szemléltetése, magyarázat. Nevelési feladat: A kézmosás fontossága. Légy türelmes és kitartó. Ne veszítsd el a kedvedet, ha valami nem sikerül. Eszközök: Keverőtál, keverő eszközök a masszához, mini kosárka sütő formák, tésztaszaggató gyűrűk, fagylaltadagoló kanál. A módszertani segédletet IDE kattintva tanulmányozhatod.

Íme az étel video receptje:

Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

SAJTOS KOSÁRKA Mennyiség=12 darab  Elkészítési idő=45 perc Nehézség=könnyű Tipp: A sajtos kosárkákat ugyanilyen mennyiségű füstölt sajttal is készítheted. 

 Hozzávalók: 

3 cl tej 1 csomag leveles tésztalap

3 cl (1 ek) teljes kiörlésű búzaliszt

1 db tojás

1 tk szódabikarbóna

30 dkg reszelt sajt

Elkészítés: Egy nagyméretű keverőtálba öntsd bele a reszelt sajtot, majd szórd rá a lisztet és a szódabikarbónát, végül add hozzá a tojást is. Óvatsan keverd az egészet össze, majd öntsd hozzá a tejet. Keverd az egészet készre. Megteheted egy kanállal, vagy műanyag keverővel is. nekünk GastroPapi segített be, aki kézzel villámgyorsan és ügyesen állította össze a sajtos masszát. Olivér a keverőtál rögzítésével segített ebben a szakaszban. Ezután készítsd elő a fém sütőformákat. Olajozd ki. Ezután ügyezen terítsd ki a levelestészta lapot, majd enyhén lisztezd be. A sütőformáknál kb. 1 cm-re nagyobb átmérőjű eszközzel szaggass tésztakorongokat. Ezután azokat ügyesen rendezd bele a kiolajazott kosárka sütőformákba úgy, hogy az a kosárka formára belülről rásimuljon. Ezután az összekevert sajtos tölteléket egy fagylaltadagoló segítségével oszd szét a tésztával előkészített kosárkákba. A betöltött kosárkákat helyezd egy tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig, majd hagyd 10 percet hűlni. Ezután a kész sajtos kosárkákat óvatosan szedd ki a fém sütőformákból.

Nagyon finom lett. Kellemes időtöltés, jó móka volt közösen a gyermekkel. Jó étvágyat kívánok!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!