GastroGranny konyhája

A tökéletes párolt lilakáposzta

Sült libához, kacsához szinte kötelező, de az egyéb sültekhez is mennyei. Ez a párolt lilakáposzta. A vörös káposzta vagy lila káposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián (E163- egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig. Savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgásabb színűek a levelei. Főzéskor általában megkékül, ez ecet hozzáadásával megakadályozható. Beltartalmi értéke megegyezik a fejes káposztáéval, színe miatt főleg saláták és savanyúságok készítésére, díszítésére használjuk. Most egy tökéletes, finom, párolt káposztát készítünk belőle. 

Íme az étel video receptje:

Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

Párolt lilakáposzta

Mennyiség=4 adag  Elkészítési idő=55 perc Nehézség=könnyű

Tipp: A párolt lilakáposzta másnapra sósabb ízűvé válik, ezért óvatosan bánj a sóval. Hozzávalók: 

1 db kb. 1,5 kg-os lilakáposzta

1 fej lilahagyma

0,5 dl olivaolaj

0,5 dl ecet (20%-os)

4 kk só 2 ek barna cukor

Elkészítés: A megtisztított lilakáposztát egy konyhai robotgép káposztareszelő korongjával reszeld le. Ezután sóz meg, s kézzel, erős nyomkodó mozdulatokkal keverd alaposan össze. Pihentesd 30 percet. A 30 perc lejárta után a közben levet eresztett káposztát facsard alaposan ki. Ezt a fázist GastroPapi vállalta magára, mert jó erős kezeivel prímán ki tudja facsarni a káposztát. Ezután egy fazékban kezdd el melegíteni az olivaolajat. Mikor már kellően felforrósodott, adagold hozzá a lilahagymát. Párold üvegesre. Amikor szépen átpárolódott, add hozzá a barnacukrot. Gyakori kevergetés közben karamellizáld, vagyis pirítsd aranybarnára. Adagold hozzá a kifacsart lilakáposztát. Keverd jól össze, s öntsd rá az ecetet. Figyeld meg, hogy az eddig kékes színű káposzta az ecet hatására pirosassá válik. Ez bizonyítja, hogy antocián van a lilakáposztában. Ezután fedő alatt párold 40 percig. Közben kóstolj, s ha kell, ízlés szerint adj hozzá cukrot, vagy ecetet.

Van, aki kömyénymagot is ad hozzá, azonban mi nem szeretjük a köménymag ízét, ezért nem teszünk bele.

Elkészült a tökéletes párolt lilakáposzta. Mi önmagában is szívesen fogyasztjuk, de pl. sültekhez mennyei!

Jó étvágyat kívánok!

Ne maradj le az új receptekről. Kövess youtube csatornámon, a Facebook-on, a Twitteren és az Instagram-on. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!