GastroGranny konyhája

Apró kezek a konyhában 1. rész: A fondantos cupcake recept, videó recept, módszertani segédlettel

Ugye milyen nagyszerű dolog az, ha a sütés-főzés közben a család apraja is segédkezik? Tapasztalatom szerint ráadásul rendkívül szívesen sürögnek-forognak a konyhában. Normális életkori sajátság ez, minden érdekli őket. Az 5-7 éves korosztályig a fiúk is szívesen érdeklődnek, őket is leköti ez a tevékenység. Persze, az egy másik kérdés, hogy mennyi ideig. A közös kreatívkodással eltöltött idő hossza nagymértékben függ a felnőtt motivációs attitüdjétől, a “munka” megszervezésétől, változatossá tételétől is. Ebben a posztban megmutatom (lsd. videó recept), s le is írom, hogy hogyan tudod a gyermek érdeklődését fenntartani minél hosszabb ideig egy muffinsütés, majd pedig a fondantdíszítés nem túl rövid időtartama alatt. Felelősségteljes hozzáállást igényel ez a felnőttektől, hiszen a konyha veszélyes üzem, de körültekintően előkészített folyamatokkal, teljes odafigyeléssel, figyelemfelkeltéssel, megfelelő instruálással, motiválással, értékeléssel a gyerek több alapképessége is fejlődik egy-egy ilyen tevékenység folyamán. Engedd meg, hogy először az alapképességeket soroljam fel egy rövid, táblázatos formában (A táblázatban foglalt képességek közül többfélét, de elsősorban a kognitív és finommotoros képességeket fejlesztjük, amelyek elengedhetetlenül fontosak a gyermek iskolaérettségének eléréséhez): Bővebben ITT!

Érdemes tehát rászánni az időt. Most az ötéves Nórival fogunk muffint sütni, majd azt, fondtant díszítéssel varázsoljuk gyönyörű cupcake-ekké…

Megoldandó feladat: Muffin sütése, majd fondant díszítés készítése, dekorálás.

Elsajátítandó ismeretek:

• Alapanyagok, hozzávalók előkészítése

• Muffintészta összeállítása: keverés kézi habverővel, elektromos mixer használata

• Muffinkapszlik alkalmazása, betöltése. Fagylaltszedő használata

• A sütő veszélyei

• Fondant formázó eszközök, módszerek alapjainak megismerése

• Fondant formázásának rejtelmei (Mindezekhez termékajánlót IDE kattinva találsz)

 Szülői feladat: A balesetveszélyes munkaterület biztosítása, folyamatos kontrollálása. Az elsajátítandó ismeretek egyes fázisának verbális kommentálása, a gyerek képességeinek megfelelően bemutatása, szemléltetése, magyarázat.

Nevelési feladat: A kézmosás fontossága. Légy türelmes és kitartó.

Eszközök: Keverőtál (kicsi, nagy), habverő, elektromos mixer habverő fejjel, muffinsütő, szilikon-, és papírlapszli, fagylaltadagoló kanál, fondant, fondant-alakító és formázó eszközök. (Mindezekhez termékajánlót IDE kattinva találsz)

Íme az étel video receptje:

Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

Fondant díszítéses muffinok  Mennyiség=22 darab  Elkészítési idő=45 perc Nehézség=könnyű

92_Fotor17

Ez a mama műve

Tipp: A muffin egyenletes, s csöpögésmentes adagolását a fagylaltadagoló nagymértékben segíti. Én azt használtam..

Hozzávalók: 

Elkészítés:

Muffin:

 1. A száraz hozzávalókat adagold egy megfelelő méretű keverő tálba, majd kézi habverővel keverd össze. Mikor jól összekeveredett, tedd félre.
 2. A megtört tojásokat egy kisebb keverőtálban elektromos habverő segítségével habosítsd fel, majd tedd félre.
 3. Vedd magad elé az összekevert száraz összetevőket, s adagold bele a szobahőmérsékletű vajat, (Én 15 mp-re be szoktam tenni a mikróba) majd öntsd hozzá a felhabosított tojásokat is.
 4. Elektromos kézi mixerrel keverd, majd öntsd hozzá a tejet is. Az egészet keverd simára.
 5. Egy muffinsütő minden mélyedését bélelj ki muffin kapszlival. Ebben az esetben az első adagot a jól bevált fagylalt adagoló kanalammal, szilikon muffinkapszlikba adagoltam.
 6. Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd 20 percet, majd engedd teljesen kihűlni.
 7. Az előzőekben elmondottnak megfelelően járj el a második muffin adaggal is, amelyet most papírkapszlikba adagoltam.

Fondant díszítés:

 1. A kicsomagolt fondantok gyúrd jól át. Ha szükséges, 1-2 csepp vízzel dolgozd össze. Vigyázz, mert a sok víztől nagyon hamar kezelhetetlenül ragacsos lesz!
 2. A formázhatóra gyúrt fondantot nyújtsd ki. A legjobb erre a célra egy szilikon muffin nyújtó henger, de jobb híján -mint most is- megteszi egy henger alakú, viszonylag vatag falú pohár is.
 3. A kinyújtott fontantot simítsd el, először kézzel, majd fondantsimítóval.
 4. Ezután tetszés szerinti kiszúrókat, fondant formáló eszközöket alkalmazva alakíthatod ki a fondant díszítést a muffunokra. Engedd szabadjára a fantáziádat. Ha gyerekek is segédkeznek, ez az a rész, amelyet biztos, hogy mindegyik imádni fog és szívesen vesz majd részt a muffinok “felöltöztetésében”.
 5. Ha a fondanthoz másik fondant réteget, vagy pl. szórócukrot szeretnél ragsztani, a művelet előtt vékony ecsettel óvatosan kissé vizezd be a fondantnak azt a felületét, amelyre ragsztani kívánsz.

El is készültél a gyönyörű, színes, fondantmintás cupcakes-ekkel. Kellemes időtöltés, jó móka volt közösen a gyermekkel. Jó étvágyat kívánok!

Ne maradj le az új receptekről. Iratkozz fel!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!