GastroGranny konyhája

Cukorborsó és zölborsó dilemmája: Borsó főzelék sült virslivel

Gyermekkori kedvencem a zölborsó. Van ahol cukorborsónak nevezik (GastroPapi is), azonban ez a megnevezés a fejtett borsóra nem egészen helyes, a következők miatt: A borsónak alapvetően három fajtacsoportját különböztetünk meg, de ezeken belül más szempontok, bogyó nagysága, színe alapján is osztályozzák:

  • Cukorborsó: A terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.
  • Kifejtő borsó: Magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. Ide tartoznak az étkezési száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is.
  • Velőborsó: a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad.

A fentiekből következik, hogy amikor zöldborsó főzeléket, vagy cukorborsó főzeléket eszünk, akkor tulajdonképpen a borsó velőborsó alfajáról beszélünk… A borsó latin neve Pisum sativum. Egyike azon könnyen megjegyezhető, dallamos latin növényneveknek, amelyeket még gimnáziumban tanultam kedvenc osztályfőnökünktől, egyben biológia tanárunktól, a szemünkben óriás termetű, mindíg szigorú, mégis imádnivalóan kedves Kánitz Józseftől. Muszáj volt megtanulnuk, mert Tanár Úr úgy gondolta, hogy biológia tagozatosként a középiskolai követelményeket magasan meghaladva ilyeneket is tudnunk kell. Mi pedig lelkesen, szívesen magoltuk a neveket, a növényi részeket magyarul-latinul… És Kánitz Tanár Úrnak igaza volt! Köszönhetően az ő következetes szigorának, magas követelményrendszerének, a főiskolán, biológia szakos tanárjelöltként a növényrendszertan órákon már nagyon könnyen ugrottam át az akadályokat. Ezért (is) vagyok hálás Kánitz Tanár Úrnak, aki sajnos nemrég itthagyott minket….

Íme az étel video receptje:

Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

Borsófőzelék sült virslivel Mennyiség:=3 adag Elkészítési idő=35 perc Nehézség=könnyű

Tipp: Ha frissen fejtett borsóból főzöd a főzeléket, akkor a borsó főzési ideje 20 perc. Hozzávalók: 

Borsófőzelék:

1 zacskó (1000 g) mirelit borsó

5 cl olivaolaj

1 kk

1 ek fűszerpaprika

1 kis csokor petrezselyem

1 csésze (2 dl-es) liszt

3 csésze tej

Sült virsli:

3 pár roppanós virsli

3 gerezd fokhagyma

1 ek olivaolaj 

Elkészítés:

1. A felolvasztott, megmosott, s lecsöpögtetett zöldborsót egy megfelelő méretű edényben, olivaoljon kezdd el párolni. Dobd hozzá a felaprózott petrezselymet.

2. Párold egy rövid ideig, majd sózd meg. Keverd kicsit át, majd szórd meg a liszttel és a fűszerpaprikával is. Kevergetés közben pirítsd az egészet egy rövid ideig.

3. Miután az egész jól összekeveredett, csészénként adagolva öntsd hozzá a tejet. Minden csészényi tej hozzáadása után keverd az egészet csomómentesre.

4. A harmadik csésze tej hozzáadása- és csomómentesre keverése után kóstolj, s ha szükséges adj hozzá egy kevés sót még.

5. Keverd még egyszer össze, majd forráspont körüli hőmérsékleten főzd 15 percet.

Közben süsd meg a virslit:

6. Minden virslit kereszt alakban vagdoss be.

7. Egy serpenyőben forrósíts kevés olivaolajat, s dobd bele az összezúzott-felaprózott fokhagymát. Pirítsd néhány percig.

8. 2-3 perc után bevágásukkal lefelé óvatosan helyezd a forró olajba a bevagdodott virsliket. 5-6 perc pirítás után forgasd meg a virsliket, s pirítsd a másik oldalukat is ugyanennyi ideig, majd a készre sült virsliket a serpenyőből szedd ki.

Ennyi idő alatt elkészült a főzelék is, tálalhatod. A sült virsliket esztétikusan rendezd el a főzeléken, végül locsold meg kevés fokhagymás olajjal.

Jó étvágyat kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!