GastroGranny konyhája

Hogyan süss cipót dutch ovenben? Mutatom.

A teljes kiőrlésű kenyér, akár csak a kenyér általánosságban véve, kiemelkedő szerepet játszik a reform táplálkozásban. Hogyan süss cipót dutch ovenben? Mutatom. A teljes kiőrlésű kenyér, akár csak a kenyér általánosságban véve, kiemelkedő szerepet játszik a reform táplálkozásban. Egyik fő előnye a fehér kenyérhez képest, hogy több étkezési rostot tartalmaz, ugyanis teljes kiőrlésű lisztből készül. Akkor igazán finom, ha a kenyér belül finom, puha, kívül pedig kellemesen ropogós kéreg borítja. A teljes kiőrlésű kenyér ízletes bármely feltéttel, legyen az sós, vagy édes, mint például a mennyei áfonyalekvár. Dutch ovenben elkészítve ugyanolyan környezetet tudunk a sütéskor a kenyérnek biztosítani, mint a kemence. Ettől a kenyér héja kopogós-ropogós lesz, a belseje pedig finom puha. 

Tipp: A kenyérsütés folyamán 200 fokra előmelegített dutch ovennel dologozol. Óvakodj az égési sérülésektől!

Kívül ropogós belül puha finom cipó

Hozzávalók: 

  • 3 csésze (2 dl-es) teljes kiörlésű búzaliszt
  • 1 csésze víz (majd még 1/2 dl)
  • 1/2 dl oliva olaj
  • 1 csapott ek só
  • 1 zacskó száraz élesztő

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat adagold egy konyhai robotgép keverőtáljába, majd egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal keverd össze.

2. Ezután öntsd hozzá a folyékony összetevőket, s keverd az egészet egy kanállal, laza mozdulatokkal össze.

3. Ekkor tedd a tálat a konyhai robotgépre, s a dagasztó funkcióval dagaszd addíg, míg a tészta el nem válik az edény falától és cipó formájú lesz. Közben, ha szükséges, önts hozzá még vizet.

4. A géppel dagasztott tésztát egy lisztezett deszkán gyúrd kézzel még néhány percig, majd alakítsd cipó formájúra.

5. Ezután tedd vissza a cipót a dagasztó tálba, majd műanyag fóliával alaposan tekerd körbe.

6. A befóliázott cipót 50 fokra előmelegített, majd lekapcsolt sütőben 1 ótán át, illetve duplájára keleszd.

7. A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán óvatosan dögönyözd át, kissé lapítsd el, majd formázd úgy, hogy a széleket minden irányból hajtogasd be. A behajtogatott része lesz a cipó alja.

8. A formázott cipót tedd vissza a kelesztő tálba, s letakarva keleszd még 30 percet. Közben kapcsold a sütőt 200 fokra, s a dutch oven mindkét felét melegítsd erre a hőmérsékletre

9. A kelesztési idő letelte után a dutch oven kisebb felét készítsd egy hőszigetelő alátétre. VIGYÁZZ! Nagyon forró. Olajozd ki, majd óvatosan helyezd bele a cipót.

10. Ezután éles késsel, kereszt alakban vágd meg a tészta tetejét, majd fedd le az előmelegített dutch oven nagyobb felével. FORRÓ!!!

11. A dutch ovent óvatosan helyezd a 200 fokra előmelegített sütőbe, s süsd 30 percig. Ekkor óvatosan vedd ki a dutch ovent a sütőből, FORRÓ!!!! s vedd le a tetejét.

12. Tető nélkül süsd még 15 percig.

El is készült a kopogós-ropogós héjú, de belül finom puha kenyerünk. A teljes kiőrlésű kenyér ízletes bármely feltéttel, legyen az sós, vagy édes, mint például a mennyei áfonyalekvár. Jó étvágyat kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!