GastroGranny konyhája

Így lesz az egyszerű pörköltből az ünnepi asztal legfőbb dísze

A pörkölt igazi hungarikumnak számít. Minden magyar háztartásban hétköznapi, könnyen elkészíthető ételnek tartják nyilván. De, hogyan válik egy egyszerű étel az ünnepi asztal királynőjévé? Most megmutatom! Először is főzz egy tökéletes pörköltet, melyhez a következő feltételeknek teljesülni kell: 1. Száraz hús 2. Sok vöröshagyma 3. A teljes húsmennyiséget fehéredésig kell pirítanod 4. Ha nagy mennyiségű húst főzöl, egyszerre kis mennyiséget piríts 5. Jó minőségű, szép színű fűszerpaprika 6. Húsleves alaplével öntsd fel, ne vízzel. Nálam ez nagyon bevált. A fenti feltételek teljesülése után aztán természetesen lehet az alapanyagokat variálni. Én például ebbe a pöribe kápiapaprikát szeleteltem. Adhatsz hozzá TV paprikát, vagy egy kis csipősebb almapaprikát, mindegyik megoldás jó. Ízlésednek megfelelően bátran változtass!

Íme az étel video receptje:

Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

Egyszerű pörkölt, amely az ünnepi asztal legfőbb dísze  Mennyiség=15 adag  Time=2 óra 25 perc nehézség=könnyűTalalvajo43 Tipp: A húst próbáld egyenletes, kb. 2*2 cm-es kockákra darabolni

 Hozzávalók: 

  • 3 kg sertéscomb
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 db nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 1 ek só
  • 1 ek bors
  • 4 ek fűszerpaprika
  • 2,5 dl alaplé

Elkészítés:

1. Az apróra kockázott szalonnát egy nagyméretű edényben süsd zsírjára.

2. Add hozzá a felkockázott vöröshagymát, párold üvegesre, majd tedd ugyanezt a fokhagymával is.

3. Dobd hozzá a kápia paprikát, s mikor kissé átpárolódott, párold hozzá a paradicsomot is (Kis mennyiségű húsnál ebben a szakaszban adagolnád a fűszerpaprikát. Tekintettel arra,hogy most sok húst főzöl, s tartani lehet a fűszerpaprikai odaégésétől, változtass a sorrenden! Ha a paprika odaég, a pörkölted keserű lesz!).

4. A húst kisebb adagokban süsd fehéredésig. (Ezzel a módszerrel elkerülöd azt, hogy a hús hirtelen sok levet eresszen. Én kb. 30 dkg-s adagokat adtam egyszerre hozzá. Minden adag húst megkevergettem, s fehéredésig sütöttem)

5. Az utolsó adag hús fehéredésre sütése után add hozzá a fűszereket: Sót, borsot, fűszerpaprikát. Keverd alaposan össze, majd öntsd fel az alaplével. Annyi folyadékot adagolj, hogy a húst éppen ellepje.

6. Fedő alatt főzd 1,5 órát, közben kóstold, s ha szükséges, akkor fűszerezd még.

El is készült ez a kellemesen füstölt ízű, finom étel. Tálalásnál a pala tálalókra rukola (borsmustár) ágyat képeztem, mely egyik harmadára a pörköltet adagoltam. Félbe vágott őszibarack befőtt közepébe áfonya lekvárt kanalaztam, valamint egy fél barackot sűrűn bevagdostam, s legyező szerűen szétnyitottam, majd az egészet a tálalóra rendeztem. Az egész tetejére balzsamecet krémet csöpögtettem. Ezzel mind látványban, mind ízharmóniában méltó helye lette az egyszerű pörköltünknek az ünnepi asztalon. Jó étvágyat kívánok!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pontosan. Sőt se víz, se húsleves lé sem kell bele. Lehet ez egy ízletes étel, csak ne nevezze pörköltnek, mert nem az. 🙂

  2. István Zádori says: (előzmény @Zoltán Horváth)

    Zoltán Horvát. Az általad írtak alapján a tied az igazi pörkölt. Szabadtéri főzésnél én is így csinálom. A fáról csak annyit: véletlen se legyen benne fenyőfa. Én akácot, szilt, vagy bükköt használok. Mikor mit tudok szerezni. A fával való főzés külön pikáns ízt ad a pörköltnek., igaz kissé tovább tart, mint gázzal és nagyobb odafigyelést igényel, de a végeredmény bőven megéri

  3. Faragó László says:

    A pörkölt, mint olyan szaftosabb sertéshúsból készíttetik, nokedlival, uborka salátával tálaltatik, fűszere : só , pirospaprika, erős paprika, paradicsom ( 1-1 ), jöhet a dinom-dánom …

  4. Zoltán Horváth says:

    Az igazi magyar pörkölthöz semmiképen sem száraz, hanem esetleg sovány hús,de még csak az sem,hanem zsírral, ínnal finoman átszőtt, ez pedig a marha lábszár, birkából is kiváló pörkölt készíthető. A hozzávalók ízlés kérdése, részemről csak sót, borsot, köménymagot, erős paprikát, hagymát, kiváló őrölt pirospaprikát( ez nagyon fontos, hogy az legyen), vizet, és esetleg a végén egy kevéske vörösbort teszek hozzá. Én bográcsban főzöm, fával alá tüzelve, a bogrács aljában természetesen van egy kis csontos rész is. Eddig ez minden vendégemnek, barátomnak nagyon ízlett. Tálalás, tányéron(a palán nem maradna meg a szaft), nokedlivel, vagy csak fehér házi kenyérrel, és savanyúság. Talán ez a változat is megállná a helyét az ünnepi asztalon. És valószínűleg ez közelebb áll az igazi magyar változathoz, nem minden ételnek tesz jót a manapság oly divatos újragondolás, a pörkölt, a hallé az úgy jó, ahogy őseink is csinálták.

  5. khmmmm… babérlevelük sem volt…))) Az csak mostanában jött divatba, épphogy csokitortába nem teszik még..))
    De inkább a babér, mint a fenti recept..)))

  6. Jozsef Kaszas says:

    Utálom a sertéspörköltet. De legfökébb a hagyományos receptektöl eltérö kutyúlmányokat ! Aki hagyma,só,kömény,babér levél,paprika,és foghagyma hozzáadásaával nem képes megfözni egy jó paprikást,vagy pörköltet,az nem tud semmit.Mert az Ösöknek sem volt hozzá többjük.

  7. Éva Tóth says:

    Mind a két előttem szólónak igaza van! Ha pörköltnek való hús van, akkor nem kell az alaplé, ilyent még az életben nem hallottam.. Mondjuk borsot sem teszek bele, de ez ízlés kérdése, van aki szereti. Az “elegáns” tálalás meg a balzsamecet krém… csak ne tegyék ezt az egészet egy külföldi elé, hogy na te szegény, itt a magyar pörkölt!…)))

  8. László Erdei says:

    A JÓ pöribe még véletlenül sem kell füstölt szalonna!!!

  9. Mihály Csík says:

    HY, te még nem ettél igazi pörköltet,ahhoz szaftos hús kell, nem száraz!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!