GastroGranny konyhája

A tökéletes jacket potato sonkás-sajtos töltelékkel

Hogy mitől tökéletes egy héjában sült burgonya?…. A következő 3 feltételnek teljesülni kell:

1. Megfelelő burgonyát válaszd ki! Legyen legalább 10 cm hosszúságú, oválisan duci alakú. Ez a méret nagyszerű az egyszemélyes adaghoz. Jó, ha vásárlásnál olyan burgonyát választasz, amelynek csomagolására rá van írva, hogy “sütnivaló”. Édesburgonyát is sütheszt, kiváló vitaminforrás, s víztartalma nagyobb.

2. Ha igazán ropogós héjat szeretnél elérni a sütés után, akkor ne használj mikrohullámú sütőt. Ha jó ropogós héjú sültburgonyát szeretnél, akkor hasonló módon készítsd elő, mint ahogyan én tettem ebben a receptben.

3. Néhány további tipp, hogy a sült burgonyád héja ropogóssá váljon:

a. Soha ne süsd alufóliában! Az alufólia bent tartja a nedvességet, s a burgonya párolódni, főni fog

b. Sütés előtt jól sózd meg a héját. A só mennyisége a te sótoleranciádtól függ.

c. 200 fokon süsd legalább 1 órán keresztül

Ha az 1 óra alatt nem sült még meg teljesen, süsd további 10-15 percet. Az elkészült mennyei jacket potato-t, (sült burgonyát) most sonkás-sajtos, fokhagymás tejfölös töltelékkel tálaltam. 🙂

A tökéletes jacket potato sonkás-sajtos töltelékkel  Servings=4 adag  Time=1 óra 20 perc Nehézség=könnyűJacketpotato419Tipp: Sokféle töltelékkel tálalhatod! Használd bátran a fantáziádat.

Hozzávalók:

– 4 db nagyméretű burgonya

– 2 dl görög joghurt

– 1 fej fokhagyma

– 30 dkg füstölt sonka

– 30 dkg Edami sajt

– 2 evőkanál só

– oliva olaj

– 1 fej jégsaláta

– 4 db koktélparadicsom

**********************************************

Elkészítés:

1. Az alaposan megmosott burgonyákat rendezd egy alufóliával kibélelt tepsibe

2. A burgonyák mindkét oldalát olajozd be, majd alaposan sózd. Ettől lesz a sütés végére jó ropogós a héja

3. 200 fokos sütőben süsd 75 percet

4. Amíg sül a burgonya, készítsd el a sült sonkát. Ehhez szeleteld apró, kb. 1 cm-es kockára

5. Majd közepes hőmérsékletű főzőlapon süsd barnára

6. Reszeld meg a sajtot

7. Préseld le a fokhagymát, majd keverd jól össze a görög joghurttal

8. Szeleteld a jégsalátát közepes csíkokra

9. Vágd a koktélparadicsomokat 4-4 részre

10. A megsült burgonyákról a rákeményedett sót söpörd le, majd éles késsel mindegyikbe csinálj egy-egy kereszt alakú bevágást

11. Kenj a bevágásokba jó sok fokhagymás joghurtot

12. Mindegyiket locsold jól meg a pirított sonkával, valamint annak zsírjával

Tálalás:

Először a salátát rendezd el a tányáron, amelyre esztétikusan helyezd rá a negyelt paradicsomokat. A tányér másik felére helyezz 1 db jacket potato-t. Adagolj a burgonya nyílásaiba fokhagymás joghurtot, majd gazdagon szórd meg reszelt sajttal. Löttyintsd rá a maradék pirított füstölt sonkát és annak zsírját is.

Jó étvágyat kívánok!

Ha valahol elakadsz, fentebb megnézheted video-receptemet is. Biztos, hogy segíteni fog.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!